Tallennatko varmasti liiketoiminnalle hyödyllistä dataa?
Etenkin verkkopalveluiden seurannan aloittaminen on monessa tapauksessa vähän liiankin helppoa. Useat analytiikkajärjestelmät alkavat tallentamaan dataa, kun seurantakoodi (javascript) on asennettu sivupohjaan tai kaikille seurattaville sivu(sto)ille. Analytiikkajärjestelmät tallentavat oletusarvoisesti paljon erilaista dataa, mutta hyvin usein tämä data on melko teknistä ja liiketoiminnalle epärelevanttia. Tässä tapauksessa yleensä huomataankin ennemmin tai myöhemmin, että todelliset hyödyt jäävät saavuttamatta. Mikäli epäilet analytiikkajärjestelmän asennusta tai datan laatua, tutustu digitaalisen analytiikan auditointiin.
Huomattavasti parempi vaihtoehto on se, että verkkopalvelun tai mobiilisovelluksen seuraamista varten tehdään suunnitelma. Olennaista on määritellä mitkä elementit sekä toiminnallisuudet ovat relevantteja liiketoiminnan kannalta ja mistä kaikista asioista dataa pitää pystyä tallentamaan. Kun analytiikkajärjestelmä asennetaan eli implementoidaan suunnitelman mukaisesti, saadaan tallennetusta datasta analysoinnin kautta paljon enemmän hyötyjä irti. Suunnitteluvaiheen lopputuloksena on siis sivuston tai sovelluksen mittaussuunnitelma.
Suunnittelu- tai KPI-workshop
Digitaalisen analytiikan suunnittelun voi tietysti tehdä monella eri tavalla. Suunnitteluvaiheessa voi käyttää esimerkiksi kyselyä, haastatteluita tai työpajaa eli workshoppia. Suunnittelu-workshop on osoittautunut hyvinkin suosituksi tavaksi kerätä esimerkiksi eri osa-aluiden tai osastojen ihmiset yhteen keskustelemaan mittauksesta ja avainmittareista (Key Performance Indicators). Työpajan nimi onkin monesti KPI-workshop, jossa yleensä käytetään jonkinlaista viitekehystä (framework).
Käytämme digitaalisen analytiikan suunnittelu-/KPI-workshopissa osittain itse kehitettyä AREANA-viitekehystä. Tämä framework perustuu asiakkuuden elinkaarimalliin ja se on jatkokehitetty REAN-frameworkista. REAN-mallia voi verrata yleisemmin markkinoinnissa käytettyyn AIDA(S)-malliin. AREANA-frameworkin eri osa-alueet ovat:
– Awareness = tunnettuus
– Reach = tavoittaminen
– Engage = sitouttaminen
– Activate = aktivointi
– Nurture = hoitaminen
– Advocate = suosittelu
Digitaalisen analytiikan suunnittelu ja etenkin avainmittarit on hyvä linkittää tai kytkeä organisaation muihin strategisiin tavoitteisiin. Tarvittaessa analytiikan suunnitteluun voidaan sisältää esimerkiksi datavirtauksien (data flow) kuvauksia ja määrittelyjä. Analytiikan suunnitteluvaiheen lopputuloksena on mittaussuunnitelma. Dokumentointi voidaan tehdä suomeksi tai englanniksi.